Hoi allemaal! Zoals jullie misschien al weten is het belangrijk om een goede vocht/proteïne balans te vinden in het haar. Kracht en stevigheid vs zacht-, en soepelheid. Stevigheid komt van proteïne en zachtheid van oliën en conditioners. In dit artikel vertel ik jullie wat meer over de werking van proteïne in het haar. Maar ook hoe je er achter kan komen of er proteïne in een product zit. Struggle jij hier ook mee? Lees dan snel verder.

De werking van proteïne
Het haar bestaat voor zo’n 95% uit proteïne, ook wel keratine genoemd. Deze proteïne zorgt ervoor dat het haar sterk, gezond en elastisch blijft. Het helpt om tijdelijk beschadigde delen in het haar te herstellen door door gaatjes in het haar op te vullen. Beschadigd haar wordt dus erg blij van proteïne. Wanneer je haar gezond is, is het ook belangrijk om proteïne toe te voegen aan de haar routine. Zo blijft de vocht/proteïne balans optimaal. Het is dus belangrijk dat je zowel moisture als proteïne producten gebruikt. Je hebt geen keratine nodig in zowel de shampoo als conditioner. Zorg hierbij voor een goede mix, afhankelijk van wat jouw haar nodig heeft. Tips om daar achter te komen kan je vinden in mijn artikel over haar elasticiteit.
Wanneer heb je extra proteïne nodig
Zoals ik hiervoor al zei is proteïne belangrijk voor elke haar type. Maar de hoeveelheid is wel afhankelijk van jouw lokken. Extra proteïne is wenselijk bij:
- Beschadigd (poreus) haar: Is jouw haar beschadigd door het gebruik van hitte, verven met, of aanbrengen van chemische producten, enzovoort. Extra proteïne komt ten goede omdat het haar wat van de natuurlijke proteïne en de beschermende lagen (die vocht vasthouden) heeft verloren.
- Droog haar: Heb jij een hoge elasticiteit? Veren jouw krullen niet terug wanneer je ze oprekt? Dit kan duiden op een gebrek aan proteïne. Het haar voelt droog en kan gaan pluizen. Wat extra proteïne in jouw haar routine kan wonderen doen.
- Vakantie schade: Ben jij op vakantie geweest naar een lekker warm land? Dan is je haar waarschijnlijk flink blootgesteld aan de zon. Ook is je haar niet zo’n fan van chloor water. Dit alles kan ervoor zorgen dat je haar beschadigd raakt. Proteïne kan er dus voor zorgen dat je haar wordt gerepareerd en gehydrateerd. Dit komt omdat het waterverlies in het haar vertraagd.
Product ingrediënten
Oké, misschien ben je er nu achter gekomen dat je haar wel wat proteïne kan gebruiken. Maar hoe weet je nou dat dit wonder ingrediënt in jouw producten zit? Vaak worden er ‘key words’ gebruikt om te laten zien dat er proteïne in een product zit. Deze woorden zijn bijvoorbeeld:
- Strengthening
- Repairing
- Restructuring
- Rebuilding
- Enhancing
- Nourishing
Dit zijn allemaal termen die aangeven dat het product een soort reparerende werking heeft om het haar weer sterk en gezond te maken. Daarnaast kan je uiteraard in de ingrediënten lijst kijken of er proteïne in het product zit. Zoek hierbij naar de volgende ingrediënten:
- Protein
- Amino Acids
- Keratin
- Hydrolyzed
- Collagen
Vaak zitten deze woorden verstopt in een langer ingrediënt. Bijvoorbeeld: Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein. Kan jij dit uitspreken? Ik niet. Maar dat hoeft ook niet! Het gaat er dus om dat je bovenstaande ingrediënten gaat herkennen.
Welke proteïne is geschikt voor mij
Het is erg afhankelijk van jouw haar wat voor soort proteïne je nodig hebt. Dit ligt aan het haar type. Heb jij lage porositeit haar dan is Amino Acid een geschikte proteïne voor jou. Deze behoort namelijk tot de wat lichtere Proteïnes. Ze dringen wat makkelijker het haar binnen. Amino Acid is dus een ‘veilige’ proteïne om mee te beginnen. Een zware vorm kan jouw haar wat vettig en zwaar maken terwijl je dit niet nodig hebt. Is jouw haar poreus of beschadigd dan hoef je je niet heel druk te maken over wat voor proteïne je gebruikt in jouw producten. Jouw haar vind ze allemaal geweldig. Vooral organische proteïne is wat sterker: Wheat protein, Oat protein, Milk protein, Rice protein, Soy protein, Silk protein en Quinoa seed extract.
Balans
Het belangrijkste is dat jij jouw perfecte balans vindt tussen proteïne en moisture. Ook dit is weer afhankelijk van jouw haar type. Bekijk vooral even mijn blogpost over haar elasticiteit. Hier vind je een schema dat je kan helpen bij het bepalen van wat jouw haar nodig heeft. Probeer er rekening mee te houden dat je altijd een mix gebruikt van vocht inbrengende producten en producten die proteïne bevatten. Als je haar wat is beschadigd kan het wat meer proteïne gebruiken. Maar probeer deze twee belangrijke ingrediënten te mixen voor het beste resultaat.
Ik hoop dat jullie wat meer hebben geleerd over proteïne en hoe je dit ingrediënt kan vinden in producten. In welk(e) product(en) gebruik jij het liefst proteïne? Ik ben erg benieuwd!