Hoi allemaal! Wanneer je net begint met je ‘curly hair journey’ word je overspoeld met allerlei termen. Een van die mooie woorden is porositeit. Het vaststellen van jouw haar porositeit is belangrijk voor het vinden van de juiste producten. Maar wat betekend dit nou eigenlijk? Dat ga ik je in dit artikel haarfijn uitleggen!

Wat betekend haar porositeit
Porositeit is simpel gezegd het vermogen van het haar om vocht op te nemen en vast te houden. De mate waarin dit gebeurd bepaald de porositeit van het haar. Hoe poreus jouw haar is, is genetisch bepaald maar kan wel worden beïnvloed door externe factoren, zoals hitte (door stijlen of föhnen), verven of het gebruik van schadelijke ingrediënten in haar producten.
Lage porositeit
Haren bestaan uit haar schubben, die je een beetje kan vergelijken met een dennenappel. Zijn het liggende, overlappende schubben is het haar laag poreus. Het haar ziet er vaak glanzend uit (omdat het licht reflecteerd). Maar omdat de schubben gesloten zijn kan het haar moeilijk vocht opnemen. Wanneer het haar nat is duurt het lang voordat het weer droog is omdat het water eerst op het haar blijft liggen voor het wordt geabsorbeerd.
Medium porositeit
Staan de schubben net wat open en liggen ze wat losser is het haar medium poreus. Dit is ideaal en dit haar zal niet zoveel extra zorg nodig hebben. Het haar neemt vocht en producten goed op en wordt niet extreem snel vet of droog.
Hoge porositeit
Staan de haar schubben omhoog en uit elkaar is het haar hoog poreus. Omdat de schubben omhoog staan ziet het haar er vaak wat dof uit. Omdat de haar schubben wijd open staan kan het vocht er snel in, maar helaas ook heel snel weer uit. Hierdoor wordt het haar snel droog. Wanneer je haar beschadigd is door bijvoorbeeld hitte (stijltang/föhn), verven of chemische producten is het haar waarschijnlijk hoog poreus. Het heeft daarom wat extra liefde nodig.
Porositeit bepalen

Test 1: Droogtijd
Je kan de haar porositeit bepalen door te kijken naar de tijd die het kost om je haar aan de lucht te laten drogen.
- Hoge porositeit: Binnen 2- 4 uur droog
- Medium porositeit: Binnen 4 – 6 uur droog
- Lage porositeit: Na 8 uur of meer droog
Uiteraard spelen hier de dikte van je haar en de weersomstandigheden ook een rol.
Test 2: Zinktest
Voor deze test heb je een glas water en een schone haar (zonder product) nodig. De haar mag dus alleen gewassen zijn met shampoo maar verder niks. Leg de haar in het glas met water en kijk goed wat er gebeurd.
- Hoge porositeit: De haar zakt binnen 5 min naar de bodem. Dit komt omdat de haar zich als een spons vult met water en vervolgens door het gewicht snel zal zakken.
- Medium porositeit: De haar zal in het water blijven zweven en heel erg langzaam zinken. Dit komt omdat de haar de juiste hoeveelheid vocht opneemt.
- Lage porositeit: De haar blijft op het oppervlak drijven. Vocht opnemen is lastig waardoor hij niet zal zinken.
Test 3: Slip & Slide
Pak een haar tussen duim en wijsvinger en glij van beneden naar boven richting je hoofdhuid. Bij deze test probeer je te voelen of er veel bobbeltjes (haar schubben) te voelen zijn. Voel je bijna geen bobbeltjes dan heb je waarschijnlijk laag poreus haar. Voel je wel bobbeltjes maar zitten ze niet extreem dicht op elkaar dan duidt dit op medium poreus haar. En heb je veel bobbeltjes achter elkaar, is de kans groot dat je hoog poreus haar hebt. De bobbeltjes duiden dus op de haar schubben die wel of niet omhoog staan.
Resultaten
Houd in gedachten dat de resultaten kunnen verschillen van elkaar. Niet elke haar is hetzelfde en de ene haar laag kan meer beschadigd zijn dan de andere. Het kan daarom lastig zijn de porositeit te bepalen. Deze testjes geven je wellicht een duwtje in de juiste richting.
Haar verzorging
Lage porositeit
Wanneer je haar laag poreus is, is het belangrijk om lichte producten te gebruiken. Omdat het haar wat moeilijker vocht en producten opneemt, wil je vooral voorkomen dat er een laagje op het haar en de hoofdhuid blijft liggen (build-up). Pas dus op voor wat zwaardere producten zoals haar boter of dikke oliën zoals castor olie.
Wat kan helpen bij laag poreus haar, is het toevoegen van warmte in je haar routine. Door de warmte gaan de haar schubben wat meer open staan waardoor producten beter worden opgenomen. Wat je bijvoorbeeld kan doen is een deep conditioner of haar masker aanbrengen. Vervolgens zet je een douche muts op en föhn je het haar van een afstandje. Zo kan het product beter intrekken maar beschadigt het haar niet.
Medium porositeit
Jij bent een lucky one! Dit haar heeft eigenlijk niet zo veel nodig. Probeer altijd een balans te vinden tussen producten die vocht in brengen en proteïne bevatten. Heel veel extra zorg heeft jouw haar niet nodig. Houd vooral jouw haar in de gaten en kijk van welke producten het blij wordt.
Hoge porositeit
Jouw haar heeft net wat extra liefde en aandacht nodig. Wat warmte doet voor lage porositeit doet kou voor jouw haar. Door de kou sluiten de haar schubben net wat meer en dit zorgt ervoor dat het haar het vocht wat beter vast houdt. Spoel je haar dus na met koud water.
Gebruik wekelijks een deep conditioning masker. Dit geeft je haar net even een boost. Probeer bij de product keus ook rekening te houden met de balans tussen proteïne en hydratatie. Wanneer je bijvoorbeeld een masker gebruikt MET proteïne probeer dan bijvoorbeeld een krullen crème ZONDER proteïne te gebruiken. Kijk hierbij naar je haar en pas je balans hierop aan. Voelt je haar bijvoorbeeld wat stug na het gebruik van een masker met proteïne, probeer dan weet je dat je over kan stappen op een meer vochtinbrengend product.
Luister naar je haar
Helaas is er geen standaard mix van producten die werkt voor iedereen. Het is belangrijk om naar jouw haar te luisteren. Het ene product zal voor jou wel werken maar voor een ander niet. Het is vooral uittesten! En hoe beter jij jouw haar kent, hoe beter je het kan verzorgen. Ik hoop dat je wat hebt opgestoken en heel veel succes!